środa, 26 lutego 2014

Zupa porowa

Skład wskazuje raczej na "zupę kaszową" i zdecydowanie jest to danie, które zasmakuje przede wszystkim wielbicielom kaszy jęczmiennej. Poza tym jest bardzo sycące. 


Składniki:
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • łyżeczka masła
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • kostka rosołowa
  • ew. kawałeczek chudej kiełbasy


Sposób wykonania:
Myjemy 2 pory, kroimy je w cienkie krążki. Cebulę i kawałek kiełbasy kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżeczkę masła w garnku i dusimy pory. Dodajemy cebulkę i kaszę. Podlewamy gorącym rosołem z kostki rosołowej i zagotowujemy. Przykrywamy, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, aż kasza będzie miękka (uwaga, kasza lubi wchłaniać wodę, więc co jakiś czas lepiej sprawdzać zupę). Gdy zupa będzie gotowa, doprawiamy białym pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!

 
 
Blogger Templates