sobota, 22 lutego 2014

Ryba po grecku

Młode mamy powinny przynajmniej raz w tygodniu jeść rybę, a jednocześnie na nią uważać- czasem uczula. Gdy znudzą nam się wszystkie ciepłe wersje potraw rybnych, warto spróbować tradycyjnej a zarazem dietetycznej ryby po grecku.



Składniki:
  • 1 filet mintaja (120 g)
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki ryżu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb


Sposób wykonania:
Mintaja natrzeć sola, pieprzem i przyprawą do ryb, włożyć do rękawa, zawiązać jego końce, włożyć do blaszki i piec w 180 stopniach 50 minut a następnie wystudzić. 
W tym czasie zetrzeć marchewki i seler na grubych oczkach. Cebulę pokroić na półplasterki i delikatnie obsmażyć na oleju rozgrzanym w garnku. Gdy cebula się zezłoci dodać marchewkę i seler i całość przesmażyć ok. 4 minuty. Dodać szklankę wody, kostkę rosołową, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i dusić ok. 15 minut. Gdy woda w garnku odparuje dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i pomidor starty na tarce (bez  pestek). Do warzyw dodać sól i pieprz, wystudzić i polać nimi pokrojoną na kawałki rybę. Całość  schłodzić przez min kilka godzin. Można zjeść z z 3 łyżkami ryżu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!

 
 
Blogger Templates