czwartek, 20 lutego 2014

Kartoflanka

Mało ambitne, ale smaczne, sycące i zdecydowanie super ekspresowe danie. Gdy długo usypialiśmy Dzidziola i chcemy zjeść coś szybko i cicho ;) to jest to strzał w dziesiątkę.



Składniki
  • 5 ziemniaków
  • włoszczyzna (w wersji ekspresowej: mrożona włoszczyzna)
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól i pieprz
  • ewentualnie pół kostki rosołowej
  • cebula
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i włoszczyznę (bez kapusty) pokroić w kostkę. W wersji ekspresowej zamiast surowej włoszczyzny użyć 25 g mrożonej. Wszystko zalać wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz, gotować 15 minut od zawrzenia. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zrumienić na łyżeczce oleju i dodać do zupy. Gotować chwilę. Jeśli brakuje nam czegoś w smaku, doprawić po swojemu lub dodać pół kostki rosołowej.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!

 
 
Blogger Templates