Mało ambitne, ale smaczne, sycące i zdecydowanie super ekspresowe danie. Gdy długo usypialiśmy Dzidziola i chcemy zjeść coś szybko i cicho ;) to jest to strzał w dziesiątkę.
- 5 ziemniaków
- włoszczyzna (w wersji ekspresowej: mrożona włoszczyzna)
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól i pieprz
- ewentualnie pół kostki rosołowej
- cebula
- łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i włoszczyznę (bez kapusty) pokroić w kostkę. W wersji ekspresowej zamiast surowej włoszczyzny użyć 25 g mrożonej. Wszystko zalać wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz, gotować 15 minut od zawrzenia. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zrumienić na łyżeczce oleju i dodać do zupy. Gotować chwilę. Jeśli brakuje nam czegoś w smaku, doprawić po swojemu lub dodać pół kostki rosołowej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!