piątek, 21 lutego 2014

Pory w sosie marchewkowym

Gotowane pory z odpowiednimi dodatkami są bardzo smaczne. Niestety, jest to warzywo, na które mama karmiąca musi uważać - dlatego najpierw sprawdźcie jak wasza dzidzia zareaguje na pora, dopiero potem korzystajcie do woli :)



Składniki:

  • 2 pory
  • 2 ziemniaki
  • 5 marchewek
  • 2 łyżki śmietany (jeśli mama nie może jeść nabiału- omijamy śmietanę)
  • sól, cukier


Sposób wykonania:
Białe części porów pokroić w 10-15cm kawałki. Co z zostanie z białych części (maksymalnie 3 cm) pokroić w drobną kostkę. Duże kawałki porów gotować w osolonej wodzie 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, ugotować.
Przygotować sos: marchewki gotować przez 10 minut, odcedzić, wodę zachować. Marchewki zmiksować. Dodać do nich małe kawałki pora oraz śmietanę. Dolać tyle wody z gotowania marchewki, by nabrało konsystencji gęstego sosu, zagotować, doprawić. 
Pory i ziemniaki polać sosem.
Smacznego :)

Uwaga: przy podwójnej ilości składników, może być wegetariańskim obiadem :)

2 komentarze:

  1. inspirujesz matko! serio takie dobre te pory? nie wpadłabym na to

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama sprawdź :) W połączeniu właśnie z ziemniakami i marchewkowym sosem dla mnie bomba :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!

 
 
Blogger Templates