niedziela, 16 marca 2014

Barszcz czerwony zabielany

Mega szybki, smaczny barszczyk w sam raz na zupny obiad. Pisałam już o walorach buraczków, w wersji barszczykowej nie dość,  że zdrowe, to jeszcze bardziej sycą :)




Składniki:

  • 1 włoszczyzna (w wersji mrożonej- 250g)
  • 5 ziemniaków
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 łyżki śmietany (przy nietolerancji nabiału- darować sobie śmietanę)
  • torebka barszczu Knorr


Sposób przygotowania:
Pokrój włoszczyznę w drobną kostkę, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Ziemniaki pokrój w kostkę o boku około 1 cm, dodaj je wraz z 2 liśćmi laurowymi i 4 ziarnami ziela do wody z włoszczyzną. Całość gotuj aż ziemniaki zmiękną. Wlej 2 łyżki śmietany, wymieszaj i zagotuj zupę. Dopraw wywar do smaku torebką barszczu czerwonego i dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!

 
 
Blogger Templates