wtorek, 15 kwietnia 2014

Ryż z jabłkiem

Deser "z dzieciństwa", jak piszą. Mi smak tej kolacji nie podszedł, być może inne dzieciństwo miałam ;) Ale gdy chodzi za nami coś słodkiego, to taka kolacja jest jak znalazł :)




Składniki:

  • 50 g ryżu
  • mleko 0,5%
  • 1 jabłko
  • cukier, cynamon


Sposób wykonania:
Ryż ugotuj w mleku. Jabłko obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Duś pod przykryciem, dolewając wodę, aż jabłko zmięknie. Dodaj łyżeczkę cukru, cynamon i dokładnie wymieszaj. Ryż podawaj z jabłkami.
Smacznego :)

EDIT:
Kumpela moja poprawiła przepis: doradza ugotować ryż najpierw normalnie w wodzie do stanu półmiękkiego i dopiero wtedy dogotować w mleku. :)

1 komentarz:

  1. Jajku. Jadłam to w przedszkolu i w szkole :)
    Jeszcze do tego była chyba bita śmietana, czy coś podobnego. Nie pamiętam :D
    Przypomniałaś mi smak dzieciństwa :*

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!

 
 
Blogger Templates