Jeśli do tej pory sprawdziłyście na skórze swojej i dziecka, że możecie jeść seler, to polecam tą potrawę. Słupki warzyw duszone w maśle i rosole - smaczne, sycące i kolorowe.
Składniki:
- 2 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób wykonania:
Seler, ziemniaki i marchewki pokroić w słupki grubości ołówka, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć 3 minuty. Rozrobić 1/2 kostki rosołowej w szklance wrzątku. Wlać ¼ szklanki rosołu do warzyw, dusić pod przykryciem 10 minut. Pół pora pokroić w talarki i dodać do warzyw, dolać resztę rosołu i dusić 10 minut. Popieprzyć, posypać natką.
Smacznego :)
Wypróbowałaś ten lub inny przepis z mojego bloga? Koniecznie zostaw komentarz!
Tyle pomysłów i nie wiem co wybrać na obiad ;D
OdpowiedzUsuń