czwartek, 1 maja 2014

Cukinia i ziemniaki duszone z cukinią

Smaczne zastosowanie cukinii, aromatyczne i delikatne połączenie smaków i zapachów.



Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki masła
  • sól. pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • świeża bazylia 

Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokrój na kostkę o boku 2 cm i gotuj przez 3 minuty. Cukinie pokrój na plastry o grubości 1 cm. Cebulę  pokrój na ósemki a 2 ząbki czosnku na cieniutkie plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć cebulę i  smaż przez 2 minuty, dodaj czosnek, smaż pół minuty, dodaj cukinię, smaż przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki,  sol i pieprz. Duś na małym ogniu do miękkości. Zestaw z ognia, dodaj 2 łyżki śmietany i łyżkę posiekanych liści bazylii. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 15 minut. po wyjęciu z od razu posyp łyżką bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!

 
 
Blogger Templates