Składniki:
- 3 ziemniaki
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki masła
- sól. pieprz
- 2 łyżki śmietany
- świeża bazylia
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokrój na kostkę o boku 2 cm i gotuj przez 3 minuty. Cukinie pokrój na plastry o grubości 1 cm. Cebulę pokrój na ósemki a 2 ząbki czosnku na cieniutkie plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty, dodaj czosnek, smaż pół minuty, dodaj cukinię, smaż przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki, sol i pieprz. Duś na małym ogniu do miękkości. Zestaw z ognia, dodaj 2 łyżki śmietany i łyżkę posiekanych liści bazylii. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 15 minut. po wyjęciu z od razu posyp łyżką bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się przepis? Zrealizuj, zjedz i koniecznie napisz, jak smakowało!